Product SiteDocumentation Site

Kapittel 16. Konklusjon: Debians fremtid

16.1. Kommende utviklinger
16.2. Debians fremtid
16.3. Denne bokens fremtid
Historien om Falcot-selskapet tar slutt i det siste kapittel; men Debian lever videre, og fremtiden vil helt klart gi mange interessante overraskelser.

16.1. Kommende utviklinger

Nå når Debian versjon 11 er ute, er utviklerne allerede travelt opptatt med å jobbe på neste versjon, med kodenavn Bookworm
Det finnes ingen offisiell liste med alle planlagte endringer, og Debian gir aldri lovnader relatert til tekniske mål for de neste versjonene. Men det er en del utviklingstrender og diskusjonstema en allerede nå kan merke seg, og vi kan forsøke å gjette hva som kan skje (eller ikke). Noen av de forventede endringene er dokumentert i merknadene for Debian 11:
Ut over utfasing av noen programvarekomponenter, så er det verdt å nevne at Debian er i gang med å bytte til det som er kjent som et sammenslått usr-filsystem: I dette opplettet så er /bin, /sbin og /lib symbolske lenker som peker til tilsvarende kataloger i /sr. Dette bedrer samvirke med alle Unix-systemer og bringer oss nærmere til å ha alle filer som kommer fra Debian i en enkelt toppnivåkatalog som kan enkelt beskyttes, tas øyeblikksbilder av eller deles. Du kan lære mer om fordelen her:
Denne viktige endringen kommer ikke uten utfordringer: dpkg må lære om disse katalogene med doble navn, men den som vedlikeholder dpkg liker ikke den tekniske løsningen som er rullet ut i Debian og har ennå ikke tatt i bruk de nødvendige endringene. Hjelp fra Debians tekniske komite har allere blitt forespurt flere ganger. Komiteens siste avgjørelse finnes her:
apt-key blir utdatert. Nøkkestyring for tredjepartsdepot bør kun basere seg på nøkler funnet i /etc/apt/trusted.gpg.d eller satt opp via Signed-By som beskrevet i Seksjon 6.6, «Sjekking av pakkeautensitet».
For noen oppgaver endres forvalgt programvareløsning. Som et eksempel: plocate kan være en raskere og mindre erstatning for mlocate. systemd fortsetter å legge till nye egenskaper som bidrar til å standardisere oppstartprosessen og systemadministrasjonen, og gjør det mulig å droppe andre programmer i grunnsystemet.
Alle de store programvarepakkene vil, naturligvis, ha nye hovedutgaver. Siste versjon av ulike skrivebordsmiljøer vil gi bedre brukeropplevelse og nye egenskaper.
Forvalgte rettigheter for hjemmeområder blir mer begrenset, og gir kun brukeren tilgang til sine filer.
Utvikling som allerede var igang vil fortsette, for eksempel forbedring av reproduserbare bygg og sikkerhet. Med den omfattende bruken av kontinuerlig integrasjon og veksten i arkivet (og dets største pakker!), så kommer kravene til utgivelsesarkitekturer å bli vanskeligere å oppnå og noen arkitekturer vil droppes.