Hoofdstuk 3. DSelect

De APT-methode dselect stelt aan het volledige APT systeem het GUI dselect ter beschikking voor de selectie van pakketten. dselect wordt gebruikt om de te installeren of te verwijderen pakketten te selecteren en APT voert de eigenlijke operatie uit.

Om de APT-methode te activeren moet u in dselect [T]oegang ([A]ccess) selecteren en dan voor de APT-methode kiezen. Er wordt dan om een stel Sources (pakketbronnen) gevraagd. Dat zijn plaatsen waarvandaan archieven opgehaald kunnen worden. Dat kunnen externe internetsites zijn, lokale spiegelservers van Debian of CD's. Elke bron kan een fragment van het volledige archief van Debian aanbieden en APT zal ze automatisch combineren om een volledige set van pakketten samen te stellen. Indien u een CD gebruikt is het goed om die eerst te vermelden en daarna een spiegelserver waardoor u ook toegang krijgt tot de meest recente reparaties van bugs. APT zal automatisch eerst de pakketten van uw CD gebruiken vooraleer pakketten van het internet te downloaden.

   Een lijst van locaties met pakketbronnen voor de distributie instellen

 Voer het basis-URL van de debian distributie in.
 Toegangsmethodes waarmee ik kan werken zijn: http file

 Bijvoorbeeld:
      file:/mnt/debian,
      ftp://ftp.debian.org/debian,
      http://ftp.de.debian.org/debian,


 URL [http://llug.sep.bnl.gov/debian]:

Het instellen van de Sources (pakketbronnen) begint met een vraag naar de basis van het Debian archief, wat standaard een HTTP-spiegelserver is. Nadien wordt gevraagd welke distributie opgehaald moet worden.

 Voer het label van de op te halen distributie in of een pad
 naar het pakketbestand dat eindig op een /. Een label van een
 distributie is typisch iets in de zin van : stable unstable testing non-US

 Distributie [stable]:

De distributie verwijst naar de versie van Debian in het archief. stable verwijst naar de recentste uitgebrachte versie en unstable verwijst naar de versie die ontwikkeld wordt. non-US is enkel op sommige spiegelservers beschikbaar en verwijst naar pakketten die encryptietechnologie gebruiken of andere zaken waarvan de uitvoer uit de Verenigde Staten niet toegelaten is. Deze pakketten invoeren in de Verenigde Staten is echter wel legaal.

 Voer de op te halen componenten in
 Componenten zijn typisch iets zoals: main contrib non-free non-free-firmware

 Componenten [main contrib non-free non-free-firmware]:

De lijst met componenten verwijst naar een lijst van sub-distributies die opgehaald moeten worden. De distributie is onderverdeeld op basis van softwarelicenties. Daarbij bevat main pakketten die vrij zijn volgens de DFSG (vrije software richtlijnen van Debian), terwijl pakketten in contrib en non-free zaken bevatten met restricties op het vlak van gebruik of verspreiding.

Gelijk welk aantal pakketbronnen kan opgegeven worden. Het script dat het instellen ervan begeleidt, zal vragen blijven stellen totdat u alles wat u wenste ingegeven hebt.

Vooraleer met het gebruik van dselect te beginnen moet u de lijst van beschikbare pakketten bijwerken door in het menu te kiezen voor [B]ijwerken ([U]pdate). Dit is een uitbreiding van apt-get update die de opgehaalde informatie aan dselect doorgeeft. [B]ijwerken ([U]pdate) moet uitgevoerd worden, zelfs indien voordien apt-get update uitgevoerd werd.

U kunt dan voortdoen en uw selectie maken met [S]electeer ([S]elect) en vervolgens de installatie uitvoeren met [I]nstalleren ([I]nstall). Indien u de APT-methode gebruikt zijn de commando's [C]onfigureer ([C]onfig) en [V]erwijder ([R]emove) overbodig. Het commando [I]nstalleren ([I]nstall) voert ze allemaal samen uit.

Standaard verwijdert APT automatisch de opgehaalde pakketbestanden (.deb) nadat ze succesvol geïnstalleerd werden. Om dit gedrag aan te passen moet u Dselect::clean "prompt"; plaatsen in /etc/apt/apt.conf.